Optimális csecsemőtáplálás

Optimális csecsemőtáplálás

A nemzetközi és hazai szakmai szervezetek szerint a csecsemők és kisgyermekek táplálásának ajánlott módja: 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás, majd pedig – megfelelő hozzátáplálás mellett – a szoptatás folytatása kétéves korig vagy azon túl.

Mit jelent a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás? A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy a csecsemő semmi mást nem kap az anyatejen kívül (sem vizet, sem teát, sem tápszert, sem egyéb folyékony vagy szilárd ételeket), csak szopik, illetve minden szopási igényét az anyamellen elégíti ki – azaz nyugtató cumit sem használ. A kizárólagos szoptatás fogalmába a vitaminkészítmények és gyógyszerek adagolása belefér. Amennyiben a kisbaba igény szerint és hatékonyan szopik, az anyatej tökéletesen kielégíti a táplálék- és folyadékszükségletét az első 6 hónapban, ezért nincs szüksége másra. A víz/tea, tápszer stb. felesleges adása csökkenti a tejmennyiséget és ilyen módon a szoptatás idő előtti befejezéséhez vezethet. A nyugtató/játszócumi hatása hasonló: egyrészt csökkenti a mellen töltött időt, ugyanis a szopó mozgás hatására felszabaduló kolecisztokinin csökkenti a csecsemő éhségérzetét, így ritkábban kerül mellre, ami kevesebb anyatej termeléséhez vezet. Ezenfelül a cumi használata megváltoztatja a kisbaba szopási technikáját – ez kevésbé hatékony szopáshoz, illetve bimbósebesedéshez vezethet, ami szintén a tejtermelés ellen hat. Ezért kulcsfontosságú, hogy a baba életének első 6 hónapjában kizárólag szopjon.

6 hónapos kor fölött a tápanyag és energiaigény kielégítésére a szoptatás mellett egyéb táplálékokra is szükség van. Ekkor kezdődik a hozzátáplálás, amely az első időben inkább csak kóstolgatást jelent, hiszen a kicsi nagyjából mokkáskanálnyi zöldséget/gyümölcsöt fogyaszt – püré vagy puhára főzött darabos étel formájában. A szoptatások „kiváltására” nincs szükség, hiszen nem elválasztani szeretnénk a gyermeket, hanem a pluszban jelentkező tápanyagigényét – pl. vasból – kielégíteni. A szoptatásnak még hosszú ideig nagy jelentősége lesz a csecsemő és kisgyermek egészsége, immunológiai védelme, immunrendszerének fejlődése és nem utolsó sorban lelki egészsége szempontjából.