Kinek fontos a szoptatás?

Kinek fontos a szoptatás?

Van-e jelentősége a szoptatásnak a „modern” tápszerek korában? – kérdezhetné valaki. Nos, bár a csecsemőtápszerek gyártásának hajnalán, a XIX. században az orvosok és vegyészek meggyőződése az volt, hogy „a tehenek erőfeszítése és az ember leleményessége együttesen” képes lesz létrehozni a tökéletes anyatej helyettesítőt, a helyzet az, hogy minél többet tudunk az anyatejről és a szoptatásról, annál világosabb, hogy soha nem leszünk képesek helyettesíteni azt. Sőt, bármit ígérnek is a reklámok, a tápszerek tartalma valójában meg sem közelíti az anyatej egyénre szabott, élő összetevőit.

A szoptatás a reprodukciós ciklus része, a várandósság és szülés természetes folytatása, az embercsecsemő táplálásának és gondozásának biológiai módja. Ezért szükségességét megkérdőjelezni vagy azt gondolni, hogy egyszer majd tökéletesen helyettesíthető lesz valamilyen termékkel éppen olyan, mintha arról álmodoznánk, hogy egyszer az lesz a természetes, hogy az eredeti lábakat műlábakkal váltjuk fel.

A szoptatás és az anyatej számottevő hatással bír mind a gyermek, mind az édesanya fizikai és lelki egészségére. A szoptatás elmaradása fokozza az édesanya kockázatát a szülés utáni depresszióra, és olyan krónikus betegségek kialakulására, mint a mellrák, a petefészekrák és a szív-érrendszeri betegségek. A mesterségesen táplált kisbaba gyakrabban betegszik meg légúti és gyomor-bélrendszeri fertőzések miatt, illetve kórházba is nagyobb eséllyel kerül ezek miatt. De hosszabb távon is nagyobb a kockázata egyes krónikus betegségekre, mint amilyen például az elhízás, a cukorbetegség vagy a gyulladásos bélbetegségek.

A mesterséges táplálás nagy anyagi terhet ró a családokra és a társadalomra egyaránt, hiszen a tápszerek és a különböző etető és sterilező eszközök drágák. Növeli az egészségügyi kiadásokat is a tápszertámogatás és a gyakoribb betegségek kezelési költsége miatt.

A tehenek tartása, a tápszerek gyártása, csomagolása és szállítása, továbbá az etetőeszközök gyártása, csomagolása, szállítása, mosogatása és sterilezése nagy mértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez.

Fentiek fényében elmondhatjuk, hogy a szoptatás mindannyiunknak fontos. Nincs a társadalomnak egyetlen olyan tagja sem, aki azt mondhatná, hogy a számára közömbös, hogyan történik a csecsemők és kisgyermekek táplálása. Éppen ezért a társadalom minden egyes tagjának elemi érdeke és felelőssége, hogy a maga területén védje és támogassa a szoptatást, a szoptató anyákat. Ez mindannyiunk közös felelőssége!