Érdi Anyatej Klub

A klub célja és alapelvei

Az Érdi Anyatej Klub célja, hogy támogatást és bátorítást adjon minden anyának, aki szoptatni kívánja gyermekét.
Szeretnénk, ha az egymással megosztott ismeretek és tapasztalatok hasznosan egészítenék ki az orvosok és más egészségügyi dolgozók tevékenységét. Emellett egyedülállóan fontosnak tartjuk, hogy egyik anya a másikat tanítsa meg arra, miként érzékelje, milyen módon elégítse ki gyermeke szükségleteit. Meggyőződésünk, hogy a szoptatás fontos élettani és pszichológiai előnye mellett a legjobb mind az édesanyának, mind a kisbabának, egyben a szoros szülő-gyermek kapcsolat kialakításának ideális módja.

Az apa támogatása és szeretetteljes segítsége lehetővé teszi, hogy az anya teljesen a gondoskodásnak szentelje magát, együtt erősítve a családot és a családon keresztül a társadalmat. Hiszünk abban, hogy a szoptatás kiteljesedő gondoskodása erősíti az anyaság elfogadását, elmélyíti az anyai felelősségérzetet és megjutalmazza az anyát a családon belül betöltött egyedülálló szerepéért. Nemcsak mint nő, de mint ember is gazdagodik az anyaság által. Az anyai szerep gyakorlása során szerzett tapasztalatok, élmények és átélt érzelmek minden később betöltendő szerepét gazdagítják.

Összhangban a kutatási eredményekkel és a szakmai szervezetek ajánlásaival, a klub vezetője és tagjai vallják, hogy:

  1. A szoptatás a csecsemők és kisgyermekek táplálásának és gondozásának biológiai módja, ezért a szoptatáson keresztül megvalósuló anyai gondoskodás a legtermészetesebb és leghatékonyabb módon elégíti ki a csecsemő szükségleteit.
  2. A szoptatás nem csak anyatejes táplálást jelent, rendeltetése többrétű. A tápanyagok átadásán túl szerepe kiterjed a gyermek megnyugtatására, elaltatására, fájdalmának csillapítására, immunológiai és krónikus betegségek elleni védelmére és még számos más funkcióra, amely az anyatejben lévő biológiailag aktív összetevőkön és az anya-gyermek közötti kommunikáción keresztül valósul meg.
  3. Az egészséges, időre született csecsemő számára az első 6 hónapban az anyatej az egyetlen szükséges táplálék. Féléves korban, amikor a csecsemő annak jeleit mutatja, hogy megérett az egyéb táplálékok fogyasztására is, a szoptatás mellett megkezdhető a hozzátáplálás.
  4. Ideális esetben a szoptatás legalább kétéves korig folytatódik, illetve addig, amíg a gyermek kinövi ezt a szükségletét.
  5. A természetes, beavatkozás nélküli szülés, valamint a szülés után mihamarabb megvalósuló és legalább egy órán át tartó bőrkontaktus pozitív hatással van a szoptatás indulására és későbbi sikerére.
  6. A csecsemő természetes szükségletei közé tartozik a testközelség és a válaszkész gondoskodás iránti igény a nap 24 órájában. Az első években a gyermek számára az édesanyjával való intenzív együttlét olyan alapvető szükséglet, mint a táplálék.
  7. Az édesapa szeretetteljes támogatása alapvető jelentőségű az édesanya önbizalmának megerősítésében, és ilyen módon a szoptatás sikerében.
  8. A gyermeknek az apához fűződő meghitt kapcsolata fejlődésének fontos eleme kora csecsemőkortól kezdve. Az apának a csecsemőgondozásban és gyermeknevelésben betöltött szerepe egyedülálló: nem az anya helyettesítésében, szerepének átvállalásában áll, hanem egy különleges, más jellegű kapcsolatot jelent.
  9. A csecsemőkortól kezdve a gyermekeknek olyan szerető útmutatásra van szükségük, amely képességeik elfogadását és az érzéseik iránti érzékenységet tükrözi.
  10. A várandósság és szoptatás időszaka jó alkalom arra, hogy a család egészséges táplálkozási szokásokat alakítson ki. Ilyen módon lehetőség nyílik arra, hogy a gyermek egészséges táplálása folytatódjék a szoptatás befejezése után is.